Znanstvenici objasnili zašto neka pića uzrokuju jači mamurluk

Pića kao što su viski, konjak ili pak tequila, osim etanola u sebi sadrže i druge otrovne spojeve, koji škode našem organizmu, pa je zbog njih jutarnji mamurluk još žešći nego li kod drugih alkoholnih tekućina.

Osim etanola, fermentacijom šećera otpuštaju se drugi otrovi

Ti nusproizvodi nazvani kongeneri, kao i etanol, nastaju procesom fermentacije šećera uz pomoć kvasca. Oni dodatno uništavaju naše tjelesne stanice i uzrokuju tjelesnu dehidraciju zbog koje se i osjećamo toliko nemoćno jutro nakon izlaska.

Prema znanstvenim istraživanjima, prozirna pića kao što su džin, rum, a vjerojatno i rakija, koja nije bila predmet istraživanja, imaju znatno manje tih otrova, dok ih kvalitetnije votke skoro uopće nemaju. S druge strane, popularni viski, konjak, ali i bezbojna tequila sadrže veliku količinu kongenera pa jutra nakon konzumiranja “obojenih” žestica puno teža, a glavobolje intenzivnije, piše Srednja.

Najopasniji metanol može čak i ubiti

Iako se nadamo da svoje rezultate nisu isprobavali u praksi, znanstvenici koji su se bavili ovom tematikom identificirali su metanol kao najjači uzročnik simptoma mamurluka. To je vrlo otrovan kemijski element mirisa sličnog etanolu, a koristi se kao pogonsko gorivo kod automobilskih motora, kojima je potrebna velika snaga.

Osim toga, djeluje korozivno i otrovno pa nije ni čudno da bi ga trebalo izbjegavati. S obzirom na to kako je jeftin, najčešće se nalazi u jeftinim krivotvorinama alkoholnih pića, a može uzrokovati sljepilo, komu pa i smrt.

POSLJEDNJE DODANO: