U Trilju predstavljeno gastronomsko obilje Dalmatinske zagore

U Trilju su se u srijedu
okupili najbolji majstori kuhinje iz sedam gradova i općina na slivu Cetine (Vrliku,
Omiš, Sinj, Zadvarje, Trilj, Šestanovac i Dugi rat), kako bi javnosti
predstavili dio gastro-baštine Cetinskog kraja kojom će ubuduće častiti i
ugošćavati turiste, putnike i namjernike ovog kraja bogatog prirodnim,
kulturnim i povijesnim atrakcijama zaleđa ovog dijela Splitsko-dalmatinske županije

Jer, upravo ovaj dio županije proteklih je godina dobio novih 500 kilometara
pješačkih, biciklističkih, planinarskih i konjičkih staza za posjetitelje koje
prate tok rijeke Cetine.

Sve to napravljeno je u sklopu
projekta Medpaths, europskog IPA projekta kojega vodi u suradnji sa talijanskim
partnerima Regionalna razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije (RERA) i
jedinice lokalne samouprave, pa je okupljanje u Trilju u samoj završnici tog
projekta “teškog” u cijelosti oko dva milijuna eura, bila prilika za dodatnu
promociju autohtonih jela kao nezaobilaznog dijela turističke ponude.

Naime, nakon predstavljanja ovog projekta u Providurovom stanu na Kliškoj tvrđavi,
te provedenih sedam promotivnih kuharskih radionica, projekt je u srijedu dočekao
i svoju završnu fazu. Tijekom provedbe radionica i ovih degustacija, projekt se
dodatno približio stanovnicima, zgodnim odabirom i spominjanjem kulturno
povijesnih, gastronomskih i prirodnih detalja na lokalitetima na trasi svake od
staza.

Sedam gradova i mjesta koja se nalaze u slivu rijeke Cetine, bili su
domaćini po jedne od radionica na kojima se uz pomoć jednog od priznatih šefova
kuhinje s ovog područja spremali tipična jela tog podneblja. Sama događanja
osmišljena su u svrhu promocije projekta, a pripremani su: janjeća đigerica na
kiselo, tripice (sa suhim mesom), vrlički uštipak, sinjski arambašići, žabe na
brujet, hobotnica ispod peke, te poljička kaštradina sa raštikom.

U  gastronomskom dijelu projekta, naime, proteklih su
mjeseci u sedam mjesta uz Cetinu održavane radionice i natjecanja u pripremanju
originalnih jela, a najbolji iz tih nadmetanja, u Trilju su se predstavili
javnosti svojim specijalitetima. 

Odabrali su ih vrsni poznavatelji gastronomije Zlatko Gall i Stephan Macchi,
koji su predstavili svako od jela, naglasivši kako prirodni ambijent u kojemu
se pripravljaju, posebnost načina kuhanja i začinskog bilja daju tim jelima
originalnost i ukus kakav se drugdje ne može naći.

– Počeli smo sa zaštitom i revitalizacijom područja uz Cetinu, a cilj nam je na
isti način razviti i ostali dio Zagore te je ovo jedan od načina kako ponuditi
proizvode i usluge te predstaviti kulturna bogatstva ovoga  kraja – kazao je direktor RERA-e Srećko
Radnić
, oji se pokazao kao vrstan domaćin svih sedam ulinarskih radionica, te
velikog finala u Trilju.

Treba istaknuti i kako je u sklopu projekta, u suradnji s HGSS-om, izrađeno i
označeno 30 staza uz Cetinu, a u posebnoj pratećoj brošuri gostima će biti
predstavljena prirodna, kulturna i gastro-baština na mjestima kojima staze
prolaze, kao i ugostiteljski objekti koji nude specijalitete, a cijeli projekt
će nakon pet godina biti okončan u prosincu ove godine.

S obzirom da zaobalje Dalmacije obiluje mjestima bogatog prirodnog,
kulturnog i enogastro nasljeđa ovim projektom se želi osmisliti i uspostaviti
metodologija očuvanja i unapređenja, te njegove bolje prepoznatljivosti. Projekt
koji zaslužuje svaku pohvalu.

POSLJEDNJE DODANO: