U svjetlu zabrinutosti izazvane izvještajima o mogućoj kontaminaciji napitaka Coca-Cole, profesor Ante Jukić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu dao je svoj uvid u ovu problematiku u intervjuu za HRT. Njegove izjave osvjetljavaju dva ključna aspekta vezana uz sigurnost u proizvodnji pića: mogućnost nenamjerne i namjerne kontaminacije.
Jukić je detaljno razmotrio procese koji minimiziraju šanse za nenamjernu kontaminaciju u proizvodnji.
–Teško je isključiti i jedan i drugi uzrok, ali s obzirom na stroge međunarodne standarde koje moraju primjenjivati sve ozbiljne industrije, nenamjerno do kontaminacije ne može doći. Procesi poput ispiranja proizvodnih linija s kiselinama, zatim neutralizacije lužinama, i rigorozno ispiranje do neutralnosti, su standardni postupci koji osiguravaju da se takvi incidenti ne dogode,” objasnio je Jukić.
Govoreći o mogućnosti namjernog incidenta, Jukić je izrazio svoju zabrinutost, ali i povjerenje u postojeće sigurnosne mjere.
-Iako je vjerojatnost nastanka incidenta vrlo, vrlo mala, ne može se u potpunosti isključiti. Zbog toga je potrebno uzeti uzorke, napraviti analize i djelovati što je prije moguće. U slučaju namjernog akta kontaminacije, to zahtijeva različiti pristup, uključujući detaljnu istragu i pojačane sigurnosne mjere.
Kad je riječ o savjetima za potrošače
–Treba sačekati analize i biti oprezan dok analize ne pokažu stvarno stanje gdje je došlo do problema i incidenta. Jednostavno, može se napraviti prethodni test, razblažiti s vodom, probati u maloj količini. Ali bolje je izbjegavati, kako su doktori savjetovali, bilo kakvu ugrozu. Posebno treba voditi računa za djecu. Odrasli ipak mogu sami voditi računa, hoće li nešto probati ili ne. Ali djeca imaju svoje navike i ponašanje i možda je najbolje isključiti bilo kakvu mogućnost da dođu u dodir s potencijalno opasnim napicima, istaknuo je Jukić.