Ispitivanje je provedeno na 4443 žene oboljele od karcinoma dojke koje su praćene tijekom devet godina.
U obzir su uzete koncentracije vitamina D u krvi na temelju čega su znanstvenici zaključili kako su razine vitamina D u žena s karcinomom dojke niže od preporučenih vrijednosti. Autori studije objasnili su kako je vitamin
D važan za sprječavanje karcinoma dojke jer potencijalno ublažava
agresivno djelovanje tumorskih stanica u organizmu. Naime, sve dok su
receptori vitamina D prisutni u organizmu, rast karcinoma je otežan zbog
smanjene prokrvljenosti zaraženog tkiva. Zbog toga predlažu
potencijalno korištenje vitamina D kao biomarkera za procjenu stupnja
karcinoma dojke.
Ujedno smatraju kako je poželjan povećani unos vitamina D putem prehrane i dodataka prehrani jer viši unos neće imati negativne posljedice po zdravlje, a može djelovati protektivno u slučaju karcinoma dojke, piše portal Vitamini.hr.
Međutim, prije povećanja unosa ovog vitamina putem dodataka prehrani potrebno je konzultirati se s liječnikom.