NEIZOSTAVAN DETALJ USKRSNOG STOLA Donosimo vam recept za sirnicu, pogaču ili pincu

Još nekoliko sati ostalo je do Uskrsa, a mi vam u Vazmenoj noći donosimo zanimljiv recept. Sirnica, pogača ili pinca nešto je neizostavno na blagdanskom stolu.

Dan Isusova Uskrsnuća prilika je za preobraćenje, a ova pandemija koronavirusa stigla je kao ‘mjesto obiteljskog susreta’ i prilika za neke dobre stvari. 

Postoji mnogo recepata za ovaj uskršnji kolač koji izgleda jednostavnije od same pripreme, a mi vam postavljamo jedan provjeren.

SASTOJCI: 

  • 1 kg brašna
  • 8 jaja (6 žumanjaca i 2 cijela jaja)
  • 25 dkg šećera
  • vanilin šećer
  • 25 dkg masnoće (maslac,margarin,svinjska mast u jednakim omjerima)
  • strugana kora neprskane naranče i limuna
  • sok od jedne naranče
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • 1,5 dl toplog mlijeka
  • nekoliko kapi ružina ulja
  • par kapi arome sirnice
  • jedna žlica ruma

Za kvasanje tijesta potrebne su nam:

  • 2 svježe kocke Digo kvasca od 40 grama
  • malo šećera,
  • 2-3 žlice brašna
  • malo toplog mlijeka.

PRIPREMA SIRNICA:

Sirnice se pripremaju s toplim brašnom. U posebnu posudu stavi se kvasac, šećer , brašno i mlijeko dok se ne dignu. Na laganoj vatri otope se masnoće. Jaja se prožbate. U brašno se dodaje dignuti kvasac, ražbaćena jaja, masnoće i ostali sastojci (mirodije). 

Tijesto se dobro umjesi drvenom kuhačom te se doda mlijeka po potrebi. Tijesto se dugo mjesi kako bi se svi sastojci proželi i dobila glatka struktura. Izrađeno tijesto ostavi se na toplom mjestu nekoliko sati dok se ne poveća (ukvasa).

Kad se tijesto podiglo , premijesimo ga i oblikujemo sirnice, obično dvije do tri. Oblikovane sirnice stave se u tepsije obložene masnim papirom. Ostavimo ih neko vrijeme dok se dobro ne dignu. Zatim ih zarežemo škarama po sredini u obliku križa ili tri razreza (vidjeti na slici). 

Peći na temperaturi od 180 stupnjeva 15-20 minuta, a zatim ih premazati žbaćenim jajom i posuti krupno sjeckanim šećerom. Temperaturu smanjiti na 160 stupnjeva i peći još 15-tak minuta. Ako primjetimo da dobivaju tamnu boju prekrijemo ih za vrijeme pečenja aluminijskim papirom.Pečene sirnice izvadimo i ostavimo da se ohlade.

Uživajte i zasladite uskršnje dane uz ukusne sirnice! 

POSLJEDNJE DODANO: