U ponedjeljak i utorak besplatna podjela sadnica žrnovačke jabuke!

Udruga “Prijatelji kulturne i
prirodne baštine Žrnovnice-Žrvanj” neprestano radi na promociji
kulturne i prirodne baštine svoga mjesta. Također njeguje očuvanje domaće sorte
jabuke “mašanke” te konstantno radi na njenoj promociji.

Nekada ih je Žrnovačko polje bilo puno, potom su
gotovo sasvim nestale, a zahvaljujući udruzi Žrvanj ponovno ih je sve više.
Neki ovu jabuku nazivaju “božićna jabuka” jer dozrijeva na
samom kraju godine, a svatko tko je osjetio njen miris i okus zna da se radi o
pravoj “bombi” zdravlja.

Udruga Žrvanj će početkom nadolazećeg tjedna
besplatno dijeliti sadnice žrnovačke jabuke i to zainteresiranim građanima.
Projekt podržava Splitsko-dalmatinska županija, a ovo je već treće
podjela posljednjih godina. Same sadnice je uzgojio
Botanički vrh.

Besplatna podjela sadnica obavljat će se na
betonskom igralištu u Pricviću (Mosorovo igralište – Adresa: Ul. Hrvatskih
velikana 36, 21251, Žrnovnica) u ponedjeljak (13.3.) i utorak (14.3.) i to na
sljedeći način:

U
ponedjeljak od 14 do 18 sati
– po 1 sadnicu će dobiti svi oni koji su se posljednjih mjesec dana prijavili
na mail i poslali svoje podatke koje je udruga zatražila

U utorak od 14 do 18 sati
– svi zainteresirani građani moći će dobiti po 1 sadnicu, a u slučaju da ih
bude dovoljno, po dvije. Upisivanje svojih podataka prilikom preuzimanja je
obavezno.

“Bomba” zdravlja

U suradnji sa Mirom Radunić sa
Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša napravljen je znanstveni rad
vezan za žrnovačku jabuku, te će uz pomoć županije Splitsko dalmatinske Žrvanj
organizirati podjelu sadnica lokalnom stanovništvu.

Istraživane
sorte uzgajane na području Žrnovnice pripadaju skupini visoko kvalitetnih
sorata iako se međusobno razlikuju u pomološkim i kemijskim karakteristikama.
Sorta ‘Žrnovska’, iako manje mase i ne baš atraktivnog izgleda poput ostalih
komercijalnih sorata, odlikuje se: visokom tvrdoćom, što pogoduje skladištenju,
visokim sadržajem ukupnih kiselina što joj daje zaokružen okus i dodatnu
svježinu te visok sadržaj nutritivno vrijednih polifenolnih spojeva.

Navedeno
upućuje na potrebe očuvanja i promocije sorte ‘Žrnovska’ kao prepoznatljivog
lokalnog proizvoda
, zaključak je spomenutog znanstvenog članka.

POSLJEDNJE DODANO: