Nova turistička szona je pred vratima, a stari problemi ostaju. Prije svega – radna snaga. Najmanje 35.000 sezonskih radnika tražit će se ove godine i dok bi pomak moglo donijeti najavljeno ubrzanje izdavanja dozvola za strance, mnoge kompanije dižu plaće i već sada se otimaju za najbolje učenike. – piše N1.
Zima, vjetar, more tuče. Čini se daleko do sezone. No opatijski hoteli već vape za radnicima, i vabe nove generacije. Mladi Marco gleda napeto u tanjure, postat će i on chef, kad-tad.
– Uvijek sam bio u kuhinji kada bi mama, tata ili nono kuhali i pomagao im te bi se uvijek igrao s paštom od svih igračaka. – kaže Marco Galotto, učenik 1. razreda kuharskog smjera.
I kuhari imaju dobre plaće?!
– Ja mislim da imaju zato jer smo jako traženi trenutno. – dodaje.
Koja su najtraženija zanimanja?
I kuhari, i konobari, spremačice, recepcioneri. Svi praktički nedostaju.
Turizam ne propada, shvatili su to i đaci i njihovi roditelji. Nakon sušnih godina , opet se upisuju neka stara zanimanja.
– U ovoj trenutnoj školskoj godini interes je bio vrlo velik, upisali smo sve u prvom upisnom roku, i naročitio nas je iznenadio povratak upisa za zanimanje konobar. – navodi ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth.
Potražnja veća nego lani
– Ne može Ugostiteljska škola u Opatiji zadovoljit sve potrebe ugostiteljstva i turizma na području Primorsko-goranske županije, odnosno našeg Kvarnera, s obzirom na količinu hotela, restorana koji se otvaraju, apsolutno ne. – ističe pročelnica za školstvo PGŽ Edita Stilin.
Potražnja je već panična. Lani je putem HZZO-a podneseno više od 45 tisuća zahtjeva za sezonski posao. Ove godine, to će još narasti za 10 posto, procjena je. No, poslodavac mora biti pošten.
– Ako kompanija radi s djelatnicima, ima dobar pristup, ona je dobar poslodavac zasigurno se ti djelatnici onda i vraćaju iz godine u godinu u istu kompaniju. – kazala je Leila Štrus, predstavnica hotelijera.
Hoćete reći ima i loših poslodavaca?
– Tržište je veliko, prema tome, je ne bih ulazila u to tko je lošiji, a tko je bolji. – dodaje ona.