SAVJET
1 : Dva puta razmislite prije nego što kupujete prekomjerno!
Skladištenje prekomjerne količine hrane samo
će pridonijeti bacanju te spriječiti starije i druge ranjive skupine da kupuju hranu koja im je potrebna.
SAVJET 2. Naučite razliku između datuma “upotrijebiti do“ i “najbolje
do“.
Datum “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice
možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum „upotrijebiti do”
nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina
te gotovih salata.
Datum “najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane.
Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće
biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako
dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući
zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.
SAVJET
3: Mudro spremajte hranu
Velik dio hrane koju bacate mogli biste
ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje
hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da
ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.
SAVJET 4. Donirajte
Tijekom trenutne situacije na društvenim mrežama je pokrenut niz grupa solidarne razmjene i pomoći ranjivim skupinama. Učinite dobro djelo!
Projekt
„Globalni pristup učenju o stvaranju
otpada iz hrane“ sufinanciraju Europska
komisija i Ured za udruge Vlade
Republike Hrvatske, a ima za cilj popuniti prazninu niske osviještenosti i
slabe obrazovne baze globalne
međusobne povezanosti otpada s hranom, te će podići svijest ciljnih skupina o
globalnoj međuovisnosti i pitanjima okoliša i društvenog razvoja, te promicati
vještine izbjegavanja otpada hrane i promijenjene obrasce potrošnje u
kućanstvima okrenuti doprinos smanjenju okolišnog i društvenog tereta na
globalnoj razini.