Ususret Uskrsu, blagdanu kada naglo raste potrošnja jaja, udruga Prijatelji životinja upozorava na okrutnu stvarnost industrije jaja, pozivajući građane na suosjećajnije blagdansko slavlje.
Kako navode iz udruge, kokoši u industrijskoj proizvodnji jaja često život provode u skučenim kavezima ili hangarima bez mogućnosti prirodnog ponašanja. Kljunovi im se režu užarenim željezom kako bi se spriječilo međusobno ozljeđivanje uslijed stresa. Žive pod umjetnim svjetlom do 22 sata dnevno kako bi više jele i brže se tovile.
Posebno šokira podatak da se muški pilići, koji ne mogu nositi jaja ni poslužiti za proizvodnju mesa, u Hrvatskoj odmah nakon izlijeganja melju živi. Slične prakse postoje i u drugim zemljama, gdje se pilići usmrćuju gušenjem ili također melju.
Udruga ističe kako jaja nisu nužna ni za zdravlje ni za proslavu.
-Jaja sadrže oko 200 mg kolesterola i njihova konzumacija povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, poručuje Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata. Dodaje kako se gotovo sva tradicionalna jela mogu pripremiti bez jaja, uz jeftinije i zdravije biljne zamjene.
Statistički, u Hrvatskoj se godišnje po stanovniku potroši više od 200 jaja, a ta brojka dodatno raste uoči Uskrsa. Prijatelji životinja podsjećaju da Uskrs ne bi trebao biti simbol prejedanja, već blagdan suosjećanja i života.
Sve više građana, kako navode iz udruge, odlučuje se za veganske blagdane.
–Uskrs simbolizira novi početak, a biljna jela mogu ga obilježiti bez patnje drugih bića, poručuju.
Predlažu veganske delicije poput francuske salate s biljnom majonezom, proljetne juhe od špinata i graška, kolača s limunom, pince, biljne pečenke i kajgane od tofua.
Umjesto tradicionalnog bojanja kokošjih jaja, preporučuju korištenje drvenih jaja, a umjesto kupnje kunića ili pilića za djecu – udomljavanje napuštenih pasa i mačaka, uz odgovorno preuzimanje dugoročne skrbi.