U ponedjeljak je na snagu stupila nova europska regulativa koja dopušta korištenje crva brašnara tretiranog UV svjetlom u raznim prehrambenim proizvodima u Njemačkoj. Konkretno, radi se o larvama vrste Tenebrio molitor koje su prije smatrane štetočinama, no sada su prepoznate kao proteinima bogata namirnica koja se može dodavati u kruh, tjesteninu, sir, pa čak i pekmez, prenosi Jutarnji list.
Iako su crvi brašnari već ranije bili odobreni kao hrana, nova regulativa odnosi se na njihovu obradu UV zračenjem, što povećava sadržaj vitamina D u gotovim proizvodima. Početno će samo francuska tvrtka Nutri’Earth smjeti plasirati tretirane ličinke na tržište.
Jeftin i održiv izvor proteina
Na insekte kao hranu odnedavno se počelo gledati kao na vrlo hranjiv i održiv oblik prehrane. Njihov uzgoj emitira značajno manje CO2 i zahtijeva manje sredstava u usporedbi s tradicionalnim uzgojem stoke pa za proizvođače predstavljaju isplativu alternativu. Mnogi stručnjaci vjeruju da je hrana na bazi insekata ključni korak prema klimatski prihvatljivijoj prehrani.
Prema novoj regulativi, proizvodi koji sadrže kukce moraju biti jasno označeni i informacije moraju biti prikazane na popisu sastojaka ili u samom nazivu proizvoda. Cilj je omogućiti potrošačima da sami donesu informiranu odluku o tome hoće li koristiti ove proizvode ili neće. Međutim, kritičari tvrde da označavanje nije uvijek dovoljno istaknuto.
I dok su neki potrošači otvoreni za nove izvore proteina, drugi su i dalje skeptični. Sada kad su proizvodi s crvom brašnarom dostupni na policama njemačkih trgovina, ostaje za vidjeti hoće li ih potrošači prihvatiti.
Njemačka nije prva zemlja u kojoj su dostupne namirnice na bazi insekata. U Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi i SAD-u crvi brašnari i drugi jestivi insekti već su godinama dopušteni u određenim proizvodima. U Švicarskoj su slična odobrenja na snazi od 2017. Ovaj rastući trend sugerira da bi insekti u hrani uskoro mogli postati globalna norma, a ne iznimka.
U fazi procjene i dodatni kukci
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) utvrdila je da je UV tretirana cijela ličinka Tenebrio molitor sigurna. Odnosno, može se koristiti u kruhu i pecivima, kolačima, proizvodima od tjestenine, prerađevinama od krumpira, sirevima i mliječnim proizvodima te kompotima od voća i povrća.
Europska komisija značajno je ubrzala uključivanje jestivih insekata u europsku prehrambenu kulturu kao alternativnih izvora proteina. Razlog je sve veća potražnja za hranom usprkos smanjenju prinosa poljoprivrednih proizvoda.
Trenutno su u fazi procjene rizika i namirnice poput brašna od crne vojničke muhe (Hermetia illucens larvae), gnijezda trutova medonosnih pčela (Apis mellifera male pupae), praha kućnog cvrčka (Acheta domesticus), brašno od svježih ličinki brašnastog moljca (Ephestia kuehniella) te proteinski prah iz ličinke malog brašnastog crva (Alphitobius diaperinus), piše Agroklub.