GASTRONOMSKI PUT DO ZVIJEZDA

Splićanin Luka Veić najmlađi je MasterChef: Sa slavom mu se nije lako nositi, ali ljubav prema kuhanju jača je od svega

Kuhanje je oduvijek bila njegova strast. Ljubav prema kuhanju naslijedio je od svoje obitelji i tako shvatio da je to ono što istinski voli. Svoju ljubav potvrdio je pobjedom u prošlogodišnjem kulinarskom showu MasterChef. Pogađate, riječ je o mladom Luki Veiću, najmlađem kandidatu koji je pobijedio na MasterChefu. Luka je svojim šarmom, toplinom, ali i znanjem, ukrao srca gledatelja koji su prepoznali ono što je u njemu oduvijek čučalo. On je mladi kuhar s velikim ambicijama. Jedini cilj mu je napredak i osobni razvoj, bez obzira na dosadašnja postignuća.

U slobodno vrijeme pleše folklor, ali kuhanje je i dalje ono što ga motivira i vuče, uz obitelj i bliske prijatelje koji su mu bili poticaj za prijavu na MasterChef. No, odluka je na kraju bila njegova i nije Luka pogriješio jer upravo mu je to donijelo vidljivost i prepoznatljivost. No, ovaj skromni momak na početku je teško podnosio ‘svjetla reflektora’ i zanimanje javnosti sve dok mu to nije postala svakodnevica. Za MasterChef kaže kako mu je bilo predivno iskustvo, a za svojom odlukom ne žali.

Uz samu pobjedu u MasterChefu, dodatnu hrabrost ulijevalo mu je to što je on najmlađi pobjednik u proteklih šest sezona ovog omiljenog TV formata.

Imati titulu najmlađeg pobjednika uistinu je nešto posebno. Donijelo mi je puno lijepoga, ali s druge strane i težinu s kojom se treba nositi. Opet, kuhanje je moj fokus i ono što me ispunjava, zato sam siguran da sam na dobrom putu – govori Luka.

Omiljena jela na njegovom meniju su tradicionalna domaća jela koja s radošću sprema za sebe i svoje bližnje, a kada je u pitanju karijera, voli eksperimentirati s tradicionalnom hranom uz veliki naglasak na različite tehnike i spajanje nespojivog.

Luka nam priča da nije lako biti mlad i uspješan te mu je dosta izazovno nositi se sa svim što ‘slava’ nosi. Ali posao i ljubav prema onome što radi olakšava mu i taj javni način života na koji se sada već i naviknuo.

Nije lako biti mlad i pod povećalom javnosti. Stalno moraš paziti jer je tvoj rad javan. Ali opet kažem, nisam požalio jer sam siguran da ću polako ostvariti ono što sam i zacrtao.

Na pitanje kakav interes mladi imaju danas za kuhanje, Luka kaže da društvene mreže uvelike pridonose interesu mladih za kuhanje. Gledajući zanimljive videe i pripremanje recepata, mladi se zaintrigiraju, a samim time i njihov interes postaje veći. I on je tako među svojom ekipom popularizirao kuhanje, prijatelji ga uvijek zovu za savjet ili recept što bi mogli kuhati. S velikom radošću voli dijeliti svoje znanje i pomoći prijateljima, posebno onima kojima kuhanje ‘nije jača strana’.

Luka je trenutno posvećen privatnim kuhanjima i gostovanjima po restoranima, uz stažiranje u restoranima s Michelinovom zvjezdicom kako bi usavršio svoje kulinarsko znanje.

Ovaj uspješni mladić polako, ali sigurno brodi svojim putem. Na istom, inspiracija je mnogim mladima da rade ono što vole i nikada ne odustaju od svojih snova.

Mislim da svako zanimanje ima svoje prednosti i mane, ali savjetovao bih svima da rade ono što vole. Uz veliku želju, volju i naravno cilj koji treba imati, jer će zasigurno s vremenom biti primijećen.

U ovo blagdansko vrijeme koje nam slijedi, Luka je svim našim čitateljima preporučio svoj omiljeni specijalitet – cimet rolice

Cimet rolice

Tijesto

  • 400 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 1 prstohvat soli

Nadjev

  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 50 g maslaca, sobne temperature

Preljev

  • 100 g krem sira
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 50 g šećera u prahu
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

  1. Zamijesite tijesto
    Toplo mlijeko stavite u zdjelu, pa u njega dodajte kvasac, šećer, jaje, žumanjak i otopljeni maslac. Pjenjačom miješajte dok se sastojci ne sjedine.
    Špatulom ili drvenom žlicom umiješajte brašno i sol. Miješajte dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne postane glatko, otprilike 10 minuta.
  2. Ostavite da se digne
    Tijesto prebacite u dobro nauljenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči.
  3. Razvaljajte tijesto
    Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika. Bitno je da ima “kutove” kako biste maksimalno iskoristili tijesto i da vam rolice iz sredine štruce ne budu deblje od onih s kraja.
  4. Rasporedite nadjev
    Pomiješajte šećer i cimet. Ravnomjerno rasporedite omekšali maslac (što je topliji, bit će ga lakše razmazati) po tijestu, a po njemu pospite mješavinu šećera i cimeta.
  5. Zarolajte, narežite pa ostavite da se još malo digne
    Tijesto zarolajte počevši od šire strane, i to čvrsto (ne stezati) kako biste imali lijepi kružni presjek. Nožem ili koncem izrežite rolice na širinu od 3 cm.
    Cimet rolice prebacite u nauljeni kalup (ili obložen papirom za pečenje), prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom pola sata do 45 minuta.
  6. Ispecite
    Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Pecite 20 do 25 minuta ili dok rubovi blago ne porumene. Ostavite da se prohlade dok pripremate preljev.
  7. Izmiksajte i prelijte preljev
    U zdjelu stavite krem sir, omekšali maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Premažite po cimet rolicama i poslužite.

Ovaj programski sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija iz programskog razdoblja u 2024. godini.

POSLJEDNJE DODANO: