More

    IMOĆANIN OSVAJA

    Njegov Instagram profil oduševljava estetikom i receptima: upoznajte Ivana Lončara koji stoji iza njega

    Njegovi recepti u posljednje vrijeme pravi su hit na društvenim mrežama. Pomno birana muzika, kadrovi, estetika profila ono su što Ivana Lončara čini drugačijim u moru ostalih lifestyle i food content kreatora. Po zanimanju arhitekt, ovaj rođeni Imoćanin, poprilično spontano na nagovor partnera i nekolicine prijatelja objavio je svoj prvi video recept koji je odmah postao viralan. Nakon toga, nastavio je pratiti val koji je krenuo, a on ga je doveo do 100 tisuća pratitelja na Instagramu. 

    Prvi put od kuće je otišao s 18 godina na studij arhitekture, a nakon toga preselio je u Berlin gdje sada živi i radi. U rodnom Imotskom proveo je lijepo djetinjstvo na koje gleda s nostalgijom.

    -Uvijek se rado vratim jer imam drage ljude koji me raširenih ruku sačekaju, ali istovremeno, s velikim ushitom, gledam na svijet kao našu zajedničku kuću i na to gdje će me sljedeće život odvesti. Jednom sam pročitao citat Seke Sablić koja je rekla, otprilike: Doma je tamo gdje ti je dobro, a ne gdje miriše sarma. I mislim da je to istina. 

    Ivana Vareško

    Ljubav prema kuhanju, naslijedio je od mame i bake koje su ga naučile važnosti zajedničkog objedovanja. Tako je polako, malo sam, a malo uz njih, krenuo istraživati. Zapravo se prava ljubav prema kuhanju dogodila kada je doselio u Berlin, gastro meku Europe u kojoj se izložio brojnim inspiracijama koje glavni grad Njemačke pruža. Najviše uživa snimajući slastice, a u privatnom aranžmanu najviše voli kuhati i jesti azijsku hranu.

    Proces snimanja dobrog i kvalitetnog videa nije nimalo lagan. Kod Ivana on započinje pripremom, a najčešće cijeli proces traje četiri do pet dana. Prvo se kreće s testnim receptom preko kojega priprema materijale za snimanje do samog trenutka kada započinje snimanje za društvene mreže koje traje od 12 do 15 sati, ovisno o kompleksnosti recepta. 

    @ivo_zinee

    Imotska torta (recept u opisu!) s krokantom i Mišo je ono što mene podsjeća na Dalmaciju, a ako i ti imaš namirnice ili jela koja te posebno podsjećaju na neki dio Hrvatske, @Večernji list i @Lidl Hrvatska imaju super nagradni natječaj na linku https://malazemljazavelikeokuse.natjecaj.hr/ na kojem možeš osvojiti Lidlov poklon bon! IMOTSKA TORTA tijesto: 8 žumanjaka 500g brašna 4 žlice šećera 8 žlica maslaca “Okusi zavičaja” (otopljenog i prohlađenog) 8 žlica prošeka malo praška za pecivo nadjev: 7 jaja “Okusi zavičaja” 500g mljevenih, tostiranih badema 400g šećera žlica meda “Okusi zavičaja” ribana korica jednog limuna ribana korica jedne naranče 1/2 mahune vanilije 1 žlica ruma 2 žlice maraskina 2 žlice prošeka 1/2 žličice cimeta malo muškatnog oraščića malo klinčića kap-dvije ekstrakta gorkog badema postupak: Tijesto umijesiti od danih sastojaka, umotati u foliju i ostaviti da malo odstoji i odmori. Za to vrijeme jaja i šećer umiješati kuhačom (ne pjenjačom i ne miksati!), a zatim dodati popržene bademe i ostale sastojke. Tijesto razvaljati tanko i obložiti namašćeni i pobrašnjeni kalup (24cm). U njega staviti i nadjev te odrezati viškove. Te viškove premijesiti i ponovno razvaljati te nazubljenim kotačićem za tjesteninu rezati trakice debljine otprilike 1.5-2 cm. Zatim slagati mrežu preko nadjeva. Nekoliko badema blanširati i šokirati u hladnoj vodi te im oguliti kožicu, a zatim ih zabosti na sjecišta traka (pomozite se nožem ili škaricama). Rubove torte preklopiti i uviti, a potom staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva nekih 2 sata. (duljina pečenja ovisi o vašoj pećnici!) Poanta je sušiti tortu, tijesto bi trebalo ostati svijetlo, tako da ako vidite da brzo tamni, prekrijte ga lagano folijom. Na kraju možete posuti vanilin šećerom (a i ne morate) i poslužiti uz krokant. KROKANT: 600g šećera 250g tostiranih i nasjeckanih badema 1 dl vode Sav šećer otopiti u vodi i pustiti da ukuha i karamelizira se do duboke jantarne boje. Zatim dodati tostirane bademe, promiješati i skloniti s vatre. Kad se krene hladiti, prebaciti na mokru plohu i valjati mokrim valjkom za tijesto. Ako se lijepi, dodatno navlažiti valjak. Zatim isto tako navlaženim nožem rezati trake koje ćete uvijati oko tankog valjka za tijesto. Kad se stvrdne skinuti s valjka. #imotski #imotskatorta #krokant #recept #recipe #kuhanje #misokovac #dalmacija #lidl #vecernjilist #balkan #hrvatska #bosna #balkantiktok #dessert #autumn

    ♬ Nikoga Nisam Volio Tako – Mišo Kovač

    -Proces je zahtjevan, ali uživam u svakoj fazi i ne smatram da mi oduzima vrijeme, naprotiv!  

    Ivanovi recepti oduševili su tako brojnu Instagram i Tik Tok publiku što dovoljno govori činjenica da se brojka popela na 100 tisuća Instagram pratitelja i 95 000 TikTok pratitelja. Na TikToku broj lajkova na njegove videe premašuje milijun, a pregledi videa broje se u stotinama tisuća pregleda.

    -Ljudi su jako topli i iskazuju mi najljepše riječi što u komentarima, što privatno u porukama. I na tome sam beskrajno zahvalan! Naravno, osluškujem što publika voli, ali trudim se naći kompromis da i sam uživam u tome što snimam, da je svaki video ono što mene ispunjava i čime mogu ljudima dati dio sebe. I mislim da sam skupio tako krasnu ekipu ljudi na svojim profilima, njih preko 190.000 (TikTok i Instagram), s kojima se u potpunosti razumijem. 

    @ivo_zinee

    “Zašto ne skineš prsten dok mijesiš? Nije kul!” @vegeta.podravka, u suradnji s dizajnericom i umjetnicom Majom Miletić smislili su novu, kul ambalažu za Vegetu. I to ni manje ni više nego — prsten od čistog srebra! Izgleda da je i nakit bolji s Vegetom jer s njim možeš diskretno popraviti svako jelo. 😁 A i prsten i kuhinja ipak idu skupa! ps. Tko se sjeća pjesme iz uvodne špice za Vegetinu kuhinju sa Stevom Karapandžom? #podravka #prsten #vegeta #berlin #hrvatska #kuhanje #arsendedic #burek #pita #balkan #balkantiktok #recept #bosna

    ♬ Sanjam Te – Arsen Dedić

    I Instagram i TikTok profil od hobija su postali posao. Ivan ističe kako su njegov rad prepoznale tvrtke kojima je bio vjeran i prije sadržaja na društvenim mrežama. 

    -Zahvalan sam i na prilici što radim svoj arhitektonski “9-5” posao te mogu odabrati suradnje koje mi u potpunosti odgovaraju, s kojima u potpunosti rezoniram i iza kojih stojim. 

    Kvalitetan sadržaj iziskuje i zahtjeva puno vremena i promišljanja, no čini se da Ivanu to ide za rukom. Neki od budućih recepata koji mu je u planu snimiti je njegovog omiljeno jelo – pašticada s njokima, a voli i lešo pivca s purom kao i dobro prosušeni pršut. 

    Ivanova poruka poprilično je jasna – bitno je ‘(p)ostati autentično svoj’ pa zato kaže..

    – Bitno je osluškivati, ali se ne obazirati na okolinu, hrabro raditi ono što voliš i smatraš da je ispravno. A ako uz strast koju uložiš u život, nepokolebljivo ostaneš svoj, uspjeh je sigurno zagarantiran. A on ne mora sadržavati nikakve brojeve niti opipljive vrijednosti. Najveći uspjeh, u putu života, je ne izgubiti sebe!, zaključuje ovaj divni Imoćanin. 

    @ivo_zinee

    Najčešće pitanje koje dobijem je kako napraviti tijesto za pitu (ili burek) koje se lako razvlači i ne puca — i evo detaljan recept sa svim “tajnama”. * Količina iz ovog recepta je dovoljna za dvije jufke! * 120 grama ulja, ne mililitara! #jufka #pita #burek #balkan #balkantiktok #foodtiktok #cookingtiktok #kuhanje #sevdah #dough #recept #recipe #dijaspora #bosna #tijesto

    ♬ Jutros mi je ruža procvetala – Merima Njegomir

    Ovaj programski sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija iz programskog razdoblja u 2024. godini.

    POSLJEDNJE DODANO:

    spot_img
    spot_img