Visoke temperature za ovo doba godine velik su problem za svinjokolju i obradu mesa, posebno za njegovo sušenje.
Stjepan Filić prije nekoliko dana stavio je na sušenje više od 150 kilograma mesnih prerađevina. No proljetne temperature u prosincu predstavljaju mu problem.
– Ne daj Bože da se još i muhe pojave, još je u pušnici, ali sad to treba ići van na zrak, a zraka jednostavno nema nigdje. To treba postaviti u šupu na neki propuh, a propuha nema nigdje. Dosta je vlage u zraku i bojim se to će početi pljesniviti izvana, kazao je za HRT Stjepan Filić iz Ilače.
Strahuje da će mu se pokvariti i meso u salamuri.
– Slanina mora stajati recimo makar dva tjedna, šunka treba stajati makar pet tjedana, a bojim se da se neće pokvariti. Sutra ću plastične boce s ledom ubacivati ne bi li to malo rashladio, rekao je Stjepan.
Jer bi za sve mesne prerađevine idealna temperatura bila ispod 5 Celzijevih stupnjeva.
Svi oni koji su, nakon dugog čekanja, ovih dana planirali svinjokolju mogli bi se naći u problemu – za klanje i obradu mesa temperature su itekako visoke.
– Najidealnije bi bilo da budu minusi preko dana, po noći pogotovo, ali naučili smo, kroz zadnjih par godina se dešavalo i da ovakve godine budu. Bez obzira na to, mi ćemo to odraditi kroz dan dva i pripremiti za cijelu godinu ono što nam treba, rekao je Stjepan Balić, Ilača.
Jer, kažu, izbora nemaju – na svinjokolju su ionako predugo čekali.