Međunaroni dan pizze obilježava se danas, 9. veljače. Mnogima je ona najdraže jelo, a sigurni smo kako mnogi ne znaju većinu činjenica o njoj…
Još u doba starih Egipćana, Grka i Rimljana radila su se jela slična pizzi. Naime, ta jela su izgledala kao pogačice koje su se pekle ispod užarenog kamena te bi se premazivale začinjenim ulje. No, prvu pizzu s rajčicom, kakvu danas poznajemo, napravili su Napolitanci, navodno početkom 19 stoljeća.
U početku, pizzu su jeli samo siromašni, dok je onim bogatijima bila gadljiva. Zbog jeftinih sastojaka i brze pripreme, pizza je bila idealna za ljude nižih slojeva.
Nakon što je pizzu popularizirala talijanska kraljica Margharita, visoki društveni sloj počeo ju je konzumirati. Danas poznata i obožavana pizza s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom upravo je i dobila ime po kraljici – Margharita.
Danas pizza dolazi u svim mogućim varijantama: s lignjama, inćunima, pršutom, lignjama, ananasom, avokadom, janjetinom…, no mnogi pravim pizzama nazivaju samo one izvorne napuljske: Margheritu i Marinaru (rajčica, maslinovo ulje, češnjak i origano), a one i jesu u EU zaštićene kao izvorne talijanske pizze.
S kojim god sastojcima ona bila, svi ćemo se složiti kako nema do pizze. Prema tome, proslavite ovaj dan i počastite se bez grižnje savjesti!