Sirnica, pinca, pogača – sve su to nazivi jednog od omiljenih uskršnjih kolača koji je neizostavni dio svakog blagdanskog stola. Donosimo vam provjereni i jednostavan recept za sirnice s kojim ćete zasigurno dobiti pohvale za ukusnu sirnicu.
SASTOJCI:
1 kg brašna, 8 jaja ( 6 žumanjaca i 2 cijela jaja), 25 dkg šećera, vanilin šećer, 25 dkg masnoće (maslac,margarin,svinjska mast u jednakim omjerima), strugana kora neprskane naranče i limuna, sok od jedne naranče, 2-3 žlice kiselog vrhnja, 1,5 dl toplog mlijeka, nekoliko kapi ružina ulja, par kapi arome sirnice, jedna žlica ruma.Za kvasanje tijesta potrebne su nam 2 svježe kocke Digo kvasca od 40 grama, malo šećera, 2-3 žlice brašna, malo toplog mlijeka.
PRIPREMA SIRNICA
Sirnice se pripremaju s toplim brašnom. U posebnu posudu stavi se kvasac, šećer , brašno i mlijeko dok se ne dignu. Na laganoj vatri otope se masnoće. Jaja se prožbate. U brašno se dodaje dignuti kvasac, ražbaćena jaja, masnoće i ostali sastojci (mirodije). Tijesto se dobro umjesi drvenom kuhačom te se doda mlijeka po potrebi. Tijesto se dugo mjesi kako bi se svi sastojci proželi i dobila glatka struktura. Izrađeno tijesto ostavi se na toplom mjestu nekoliko sati dok se ne poveća (ukvasa).
Kad se tijesto podiglo , premijesimo ga i oblikujemo sirnice, obično dvije do tri. Oblikovane sirnice stave se u tepsije obložene masnim papirom. Ostavimo ih neko vrijeme dok se dobro ne dignu. Zatim ih zarežemo škarama po sredini u obliku križa ili tri razreza (vidjeti na slici). Peći na temperaturi od 180 stupnjeva 15-20 minuta,a zatim ih premazati žbaćenim jajom i posuti krupno sjeckanim šećerom. Temperaturu smanjiti na 160 stupnjeva i peći još 15-ak minuta. Ako primjetimo da dobivaju tamnu boju prekrijemo ih za vrijeme pečenja aluminijskim papirom.Pečene sirnice izvadimo i ostavimo da se ohlade.