Tradicionalni imotski rafioli: Za vas imamo recept kojeg smo i sami isprobali

Ovaj ukusni kolač malo koja Imoćanka ne zna pripremiti. To je
dio tradicije, kulture i običaja. 

Recepata ima mnogo, od kuće do kuće, a Imoćanke čuvaju
tajne svojih recepata i rijetko ih dijele s drugima. Bez obzira na recept i sastojke koji su nam potrebni kod pripremanja
ovog kolača, treba imati dobru ruku i dosta strpljenja.

Pripremili smo vam jedan iskušani fini recept koji smo
dobili od stare Imoćanke. Za recept nam
je potrebno tijesto i krema.

Tijesto

500 g
brašna(pola glatkog,pola oštrog),

4 velike žlice šećera,prstohvat soli,

6
žumanjaca,

6-8 žlica topljene
masnoće(pola masti,pola maslaca),

2 dl toplog prošeka, na vrh noža praška za  pecivo.

Od ovih
sastojaka umijesimo glatko tjesto i ostavimo stajati pokriveno neko
vrijeme. Pazimo da tijesto bude mekano
jer će se lakše razvlačiti.

Krema

6
bjelanjaka,

8 žlica šećera,

250 g bajama (može pola bajama, pola oraha),

vanilin
šećer,

malo naribane limunove
kore,

žlica ruma,

žlica maraskina,

2-3 mljevena klinčića,

naribani muškatni oraščić,

malo cimeta.

Bajame
malo popržimo i sameljemo. Može i bez prženja. Bjelanjac istučemo u snijeg. Dodamo bajame, šećer i ostale
mirodije. Smjesa je spremna za punjenje.

Izrada rafiola

Tijesto
podijelimo na dva dijela. Razvaljamo ga što tanje. Na rub tijesta stavimo žlicu kreme, prekrijemo  tijestom pa rafiol polukružno obradimo rodlom
za kolače. Tako slažemo jedan
po jedan rafiol dok ne napunimo tepsiju. Prije pečenja rafiole nabodemo tankom čačkalicom ili iglicom na nekoliko
mjesta kako ne bi popucali. Pečemo ih na laganoj vatri (150 do 160 stupnjeva celzijusevih) oko 15
minuta. Pazimo da ostanu svjetle boje i da se ne prepeku. Pečene i ohlađene rafiole premazujemo domaćom
rakijom i posipamo kristal šećerom
kojem dodamo vanilin šećer.

Od ove
smjese možemo napraviti oko 40 rafiola.

POSLJEDNJE DODANO: