Hrana protiv alergija: Skuša, češnjak, limun, jogurt, kivi…

Iako se alergije često ne mogu potpuno izliječiti, jačanjem imuniteta, prije svega pravilnom i kvalitetnom prehranom moguće je ublažiti simptome. 

Raznovrsna i svježa hrana je jedan od najbitnijih uvjeta za održavanje imuniteta. Vitamin C jedan je od najvažnijih saveznika za jačanje imuniteta, pa uvrstite u prehranu namirnice poput paprike, kivija, limuna i ostalih citrusa, koji su odlični izvori. Za imunitet važne su i omega-3 masne kiseline, a dobar izvor su ribe poput tune i skuše. Češnjak također jača imunitet i smanjuje broj slučajeva peludne groznice. Najbolje je ga je rabiti svježe sjeckanog  kao začin. – pišu 24sata

Križne reakcije

No iako su češnjak, luk, peršin i paprika namirnice za podizanje imuniteta, također može doći do križnih alergijskih reakcija.

– Križna reakcija je uzrok zašto primjerice ako ste alergični na pelud breze osjetite svrbež u ustima dok grickate jabuku. Razlog su proteini, koji su  toliko slični među različitim biljkama i namirnicama da imunološki sustav ne može prepoznati razliku između primjerice peludi breze i kore jabuke. Tada antitijela koja reagiraju na ‘’standardni’’ alergen (pelud) reagiraju na posve drugi (hranu) uzrokujući simptome alergije – objašnjava nutricionistica, doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender. 

Fitoterapeutkinja, dr. med. Ksenija Krajina Pokupec kod alergija preporučuje i terapiju biljem: čajem od koprive, kamilice, bazge, sljeza, imele ili nevena, šipka i hibiskusa. Te biljke potiču obrambene snage organizma i čiste tijelo znojenjem, djeluju protuupalno i protualergijski, te obogaćuju organizam C vitaminom i flavonoidima, ističe dr. Krajina Pokupec. 

Čajevi protiv alergija

Dodaje kako čaj i kapi na bazi nevena, imele, koprive, maslačka, kamilice i breze čiste krv od alergena, umiruju histaminsku reakciju koja dovodi do alergije, te podižu imunitet, a možemo ih koristiti tako da u litru čaja dodamo 50 do 150 kapljica biljne tinkture i popijemo tijekom dana. 

Orašaste plodove, prema mišljenju stručnjaka, treba izbjegavati ako smo zbog križne reaktivnosti na pelud stabala (primjerice lijeske, odnosno lješnjaka) razvili alergiju na orašide (npr. lješnjak). Do križne reaktivnosti može doći i između ambrozije i banane, dinje, lubenice, krastavca, tikvica, artičoka, te tad treba izbjegavati te namirnice.

Najbolje je da s njihovim unosom odmah prestanete ako vam se nakon njih pogoršaju simptomi alergije, a ambrozija upravo cvjeta, savjetuju stručnjaci. U tom slučaju nemojte si pokušati pomoći čajem od kamilice, ehinaceje ili hibiskusa jer i oni mogu tvoriti lošu kombinaciju s ambrozijom. 

Umjereno s peršinom

U hranu koja najčešće izaziva alergijske reakcije spadaju mlijeko, jaja, orašasti plodovi, kikiriki, gluten, soja, riba i morski plodovi. Te reakcije mogu biti vrlo intenzivne, ponekad i opasne za život. Alergijske reakcije na voće i povrće obično su blaže (peckanje u ustima) i najčešće su povezane uz križnu reaktivnost s određenim vrstama peludi. 

Stručnjaci tvrde da zbog unakrsnih reakcija valja izbjegavati i med. Budući da pčele slijeću s cvijeta na cvijet sakupljajući pelud, ako ste alergični na neku vrstu peludi, mogli biste imati i alergijsku reakciju na med, koji bi najviše mogao smetati alergičnima na pelin.

U većim bi količinama štetiti mogao i peršin jer uz prevelik unos može doći do promjena na jetri, upozoravaju liječnici. Međutim, ako se jede umjereno, nasjeckan ili u prahu kao začin u brojnim jelima, može vas doslovno spasiti od ubojitih simptoma alergije.

Pet super recepata za borbu protiv alergija

1. Čaj protiv alergije

Pomiješajte 20 g ploda šipka, 15 g cvijeta lipe, 15 g cvijeta bazge, 10 g majčine dušice, 10 g cvijeta kamilice, 10 g ploda anisa, 10 g lista paprene metvice paprene, 5 g cvijeta nevena i 5 g cvijeta crnog sljeza. Na litru hladne vode dodajte dvije žlice čaja. Kad zakuha, ostavite da lagano vrije jednu minutu, pa stavite na stranu pet minuta i procijedite. Pripremljeni čaj popijte kroz dan.

Ovaj recept s vremenom se mijenja i prilagođava osobi, ovisno o simptomima, pa ako osjetite da se simptomi ne povlače, potražite savjet aromaterapeuta. 

2. Kopriva za imunitet 

Čaj od koprive djeluje kao anti-histamin. Kopriva sadrži i puno drugih korisnih hranjivih tvari kao što je željezo. Čaj od koprive spriječit će sezonske alergije ili ublažiti simptome kao što su kihanje i svrbež, koje uzrokuje alergijski rinitis.

Na 250 ml vode trebat će vam 2 žličice listova koprive. Svježi ili sušeni list koprive prelijte šalicom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta te procijedite. Popijte do tri šalice na dan. Kako bi se željezo bolje apsorbiralo, dodajte nekoliko kapi limuna, što će pomoći jačanju imunološkog sustava i uspostavljanju ravnoteže u organizmu kad je riječ o odgovoru na alergene. 

3. Nutritivna bomba

– Češnjak se vrlo često koristi kod tretmana alergija i imuniteta uopće. Alini i vrlo kompleksan nutritivni i biokemijski sastav čine češnjak izuzetnom nutritivnom bombom. Korisno je pojačati njegov unos u svježem obliku (salate), ili napraviti tinkturu u rakiji ili 40-postotnom alkoholu, kaže fitoaromaterapeut Smirčić.

Bočicu od 2 dl do trećine napunite domaćim češnjakom i prelijte rakijom ili alkoholom. Ostavite da odstoji 40 dana, uz povremeno mućkanje, pa procijedite kroz krpu. Pije se 10 kapi dvaput na dan, ili po uputi fitoterapeuta. Ljudi koji su na terapiji imunosupresivima, obavezno se moraju posavjetovati se sa stručnjakom prije upotrebe preparata od češnjaka kako ne bi došlo do interakcije s biljnim preparatima. 

4. Izvori vitamina C

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od naranče te beta-karoten i kalij. Stručnjaci tvrde da se s jačim imunitetom lakše nosimo s alergijama, pa su paprike obavezne. Uvrstite ih u prehranu svježe, primjerice uz meso.

I peršin je među najbogatijim biljkama po sadržaju vitamina C i brojnih minerala, no s njegovim unosom treba biti umjeren. Najbolje ga je koristiti svježe sjeckanog kao začin. Luk pak pospješuje iskorištavanje vitamina C, a čak stabilizira i stanične membrane, pa ljudi manje reagiraju na alergene. 

5. Zdrave masti

Tuna je bogata omega-3 kiselinama, a epidemiološke studije pokazuju da je učestalost astme i alergijskog rinitisa manja kod ljudi koji unose veće količine omega-3 masnih kiselina hranom.  Skuša je baš kao i tuna, bogata omega-3 masnim kiselinama, pa se alergijski simptomi uz unos skuše ublažavaju. Treba ju jesti dva puta na tjedan.  U maslinovo ulje nasjeckajte peršin i češnjak, također saveznike u borbi protiv alergija, i poslužite uz pečenu ribu. 

Najbolje namirnice protiv alergija

Citrusi 

Odličan su izvor vitamina C koji ublažava alergijske simptome. Naranča sadrži blizu 100 mg, a veći grejp preko 110 mg ovog vitamina. Preporučuju se i limun, limeta i mandarina.

Bobičasto voće

Kvercetin ublažava simptome alergija tako što blokira oslobađanje histamina. Ima ga u voću i povrću, osobito u citrusima, jabukama, luku, peršinu, grožđu, bobičastom voću, maslinovom ulju…

Jogurt

Dobre bakterije kakvih ima u jogurtu pomažu očuvati zdravu mikrofloru u crijevima gdje se nalaze brojne imunosne stanice. Dobre bakterije podižu imunitet i čine nas otpornijima na alergene. 

Kivi

Vitamin C iz kivija poboljšava aktivnost enzima koji razgrađuje histamin, što može pomoći ljudima s blažim oblicima histaminske intolerancije. Uz kivi i citruse, odlični izvori vitamina C je i paprika. 

Ananas

Istraživanja su dokazala protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma. Uključite ga u prehranu, primjerice u obliku voćne salate. – pišu 24sata

POSLJEDNJE DODANO: