Usto su ustanovili i da nekonzumiranje ili rijetko konzumiranje voća
povećava rizik od neplodnosti, a svakodnevno konzumiranje više porcija
voća skraćuje vrijeme potrebno da žena zanese.
“Sve što jedete krvotokom stiže do jajašca te može utjecati na to
hoće li ono biti oplođeno”, kažu australski znanstvenici. Prehrana
bogata masnoćama, šećerom i solima može značajno utjecati na promjene u
organizmu. Općenito smatraju da je hrana koja se konzumira sve
zagađenija i kemijski procesuirana, što izravno utječe na plodnost.
Dr. Raj Mathur, tajnik Britanske udruge za fertilitet, koji nije
sudjelovao u studiji, kaže da su njezini rezultati korisni “kliničarima i
ženama koje nastoje zanijeti”.
“Studija je, u širem smislu pokazala da hrana i prehrambene navike
općenito utječu na plodnost”, kazao je Mathur. “Glavna je poruka studije
da je procesuirana hrana vrlo loša, a svježe voće i povrće iznimno
dobri za poticanje plodnosti.”
U studiji, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak 3. svibnja u
časopisu Human Reproduction, sudjelovalo je gotovo 5600 žena u dobi od
18 do 43 godine s područja Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i
Irske. Sve su bile u vrlo ranom stadiju prve trudnoće.
U anketi su morale odgovoriti na nekoliko pitanja o načinu prehrane u
mjesecu koji je prethodio začeću te koliko im je vremena trebalo da
zatrudne od prvih nastojanja.
Parovi se smatraju neplodnima kada ženi ne uspijeva zanijeti u roku
od godinu dana od prvog pokušaja, podsjeća se u studiji. I premda su sve
žene koje su sudjelovale u studiji bile trudnice, osam posto ih je bilo
u kategoriji neplodnih jer im je trebalo više vremena da zatrudne.
“Ustanovili smo da je najviše vremena da zatrudne trebalo ženama koje
su jele manje voća”, kazala je glavna autorica studije Claire Roberts s
australskog Instituta za istraživanje Robinson pri australskom
sveučilištu u Adelaidi.
Količina hrane utjecala je na vrijeme potrebno da žena zatrudni.
Pokazalo se da su one koje su voće konzumirale tri ili više puta dnevno
zatrudnjele pola mjeseca prije od žena koje su voće jele samo nekoliko
puta mjesečno.
Pokazalo se i da su žene koje su često konzumirale brzu hranu, poput
hamburgera, pizza, gotovih pohanih krilca i čipsa četiri ili više puta
tjedno, zatrudnjele prosječno mjesec dana nakon žena koje nikada nisu
jele fast food.
U studiji se vodilo računa o čimbenicima poput životne dobi trudnice,
konzumaciji alkohola, pušenju i indeksu tjelesne mase kako bi se
zajamčilo da podaci odražavaju isključivo učinak prehrane na neplodnost i
na vrijeme potrebno da žena zanese, rekla je Roberts.
Premda studija nije trebala pokazati zbog čega brza hrana ‘usporava’
vrijeme potrebno da žena zatrudni, ranija su istraživanja pokazala da
masne kiseline iz ženina krvotoka mogu utjecati na kvalitetu ženinih
jajašaca.
“Sve što jedete krvotokom stiže do jajašca te može utjecati na to
hoće li ono biti oplođeno”. Prehrana bogata masnoćama, šećerom i solima
može značajno utjecati na promjene u organizmu.
Znanstvenici su savjetovali ženama da se, ako imaju problema s
plodnošću okrenu sljedećim namirnicama, povrću, voću, cjelovitim
žitaricama, sjemenkama, mahunarkama, orašastim plodovima, zdravim
masnoćama (onima iz maslinova ulja) te mlijeku i mliječnim proizvodima.