Londonske kuharske zvijezde iz Great British Chefs kuhali dalmatinsku spizu s chefovima SKMER-u

Londonske kuharske zvijezde Francesco Mazzei (45), vlasnik
triju tamošnjih uspješnih talijanskih restorana, i Tom Aikens (48), majstor
moderne britanske kuhinje ovjenčan dvjema Michelinovim zvjezdicama, u subotu
posjetili su kuharsku akademiju Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija
(ŠKMER) u Splitu. 

Stigli su ispred Great British Chefs (GBS), organizacije koja
okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije, a u aranžmanu londonskog
ureda Hrvatske turističke zajednice. Radi se o lani započetom projektu kojim se
domaća gastronomija kani približiti svijetu, posebice kroz zajednička kuhanja
renomiranih domaćih i britanskih chefova. 

Tako su se Mazzei i Aikens u kuhinji
splitskog ŠKMER-a zaigrali oko štednjaka u priprema dalmatinskih jela sa
Željkom Neven Bremecom
, predsjednikom ove kuharske udruge, te Veljkom
Lipšanovićem
, šefom kuhinje u komiškom restoranu Hum i nagrađivanim kuharom s
niza regionalnih natjecanja. Nakon Splita, britanski kuharski dvojac krenuo je
kuhati u Šibeniku i otoku Šolti.

– Ideja je da londonski kuhari upoznaju vrsne hrvatske
kuhare, da isprobaju lokalne namirnice i uvjere se koliko su kvalitetne, kao i
naša vrhunska vina. Cilj je da nakon ove mini turneje oni postanu ambasadori
hrvatske kuhinje u Velikoj Britaniji. Ovo je dio projekta kojeg je HTZ započeo
prošle godine u suradnji s Great British Chefs s ciljem promocije naše
gastronomije u njihovoj zemlji. Prvo putovanje je bilo u lani u listopadu, a
tada smo s dvojicom britanskih kuhara obišli Zagreb, Kvarner i Istru. Na ovom
putovanju predstavljamo im, pak, okuse Dalmacije. Program su nam pomogli
realizirati Stories hoteli, chef Rudolf Štefan iz Pelegrinija, kao i udruga
ŠKMER uz podrške lokalnih turističkih zajednica – istaknula je Ivona
Grgan
, direktorica HTZ-ovog ureda u Londonu.

Mazzei, inače je rodom iz Kalabrije, a u Londonu ima
zvjezdani status, te nerijetko kuha za svjetski poznate Britance. U ŠKMER-u je,
pak, stavio pregaču, te dobro izvaljao domaću tjesteninu koju je skuhao je s
kozicama i posuo preprženim krušnim mrvicama na ulju aromatiziranom inćunima.

– Potječem iz siromašne kalabreške obitelji, a kako se
nije imalo novca krenuo sam s kuhanjem još kao dijete. Počeo sam raditi preko
ljetnih praznika kod ujaka u trgovini s kolačima i sladoledima kako bih nešto
zaradio za Levisice. U London sam stigao s 22 godine na doškolovanje i oduševio
se, te tako odlučio ostati. Moja kuhinja je danas poprilično uobičajena; kuham
jela svoje majke s “chef pristupom”, na londonske stolove iznosim
tanjure pune gastronomske baštine kraja iz kojeg potječem. Imamo privilegiju da
na talijansku kuhinju kod nas u restorane rado dolaze voditelji svjetskih
banaka, veliki glazbenici poput Rogera Watersa, glumca Colin Firth i mnogi drugi
svjetski poznati ljudi koji vole hranu mojih predaka. No, bili poznati ili ne,
svim svojim gostima kad mogu rado posvetim vrijeme i popričamo o hrani –
kazao je Mazzei.

Aikens, inače je majstor moderne britanske kuhinje, a
potječe iz obitelji iz Norfolka koja se bavila hranom i vinom, a bio je i u
nizu britanskih kuharskih tv emisija. Da osjeti Dalmaciju u ŠKMER-ovoj kuhinji
dohvatio se šparoga i na brzinu osmislio predjelo s umakom s orasima, a
napravio je i vrhunski carpaccio od srdela s naribanim korama naranče i limuna
te povrćem.

– Moderna britanska kuhinja koju gradim je mnogo lakša
od tradicionalne, puna je sezonskih namirnica, mnogo sofisticiranija i
kreativnija. Poslu sam se učio od velikih svjetskih chefova, živio sam i radio
u Francuskoj, putovao i učio. Ponekad bih se umorio od restoranskih kuhinja, pa
bih radio i kao osobni kuhar, a jedan od mojih poslodavaca je bio i
proslavljeni skladatelj Andrew Lloyd Webber. Prvi sam restoran otvorio prije 15
godina u gradu Chelsea, a kasnije i niz drugih u Britaniji. Danas vodim
restorane u Hong Kongu i Dubaiju – ispričao je Aikens u čije
restorane zalaze i članovi engleske kraljevske obitelji.

Mazzei i Aikens uživali su u Splitu uz janjetinu u prošeku,
višku pogaču, frigane gavune, arancine i limoncine koje im je spremio Bremec.
Svidjeli su im se vrhunski pošip i plavac mali kaštelanske vinarije Matela, a
dogovarana je i suradnja na ŠKMER-ovim projektima.

– Ovo je bila sjajna prilika da se povežemo s Great
British Chefs iz čega će se, kako vjerujemo, izroditi nova suradnja u obliku
profesionalnih treninga, master classova, gostovanja i sudjelovanja na
natjecanjima. Prije svega, to se odnosi na naše međunarodno natjecanje Biser
mora, tradiciju dugu 13 godina, koja je vrlo zanimljiva na planetarnom nivou
chefovima, a tu je i Grand Gourmet koji posljednje četiri godine, osim
natjecanja, nudi edukacije i posebne programe za konobare, barmene i bariste. U
porastu je i broj poslodavaca koji prepoznaju blagodati strateške suradnje sa
ŠKMER-om te tako sebi osiguravaju vrhunske kadrove za uspješan posao –
dodala je Alma Harašić Bremec, voditeljica Kuharske akademije ŠKMER-a.

POSLJEDNJE DODANO: