Popularnom maslačku latinski je naziv Taraxacum officinale, a potječe iz Europe i sjeverne Azije.
Tijekom stoljeća nadjenuta su mu mnoga imena; gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, talijanska salata i drugo. – piše Altrenativa za Vas
Maslačak je jeftin i pristupačan lijek i hrana, a sada je idealno vrijeme za berbu, jer mu je počela sezona.
Ljekovitost maslačka
Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i rajčicu.
Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.
Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe.
Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol.
Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi.
Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.
Čaj od korijena maslačka
Korijen maslačka moćan je lijek za jetru i želudac.
Šest šalica čaja od korijena maslačka dnevno navodno mogu izliječiti hepatitis u roku od dva tjedna.
Fitoterapija s ovim čajem liječi svakovrsne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog tlaka i manjka apetita.
Stabljike i cvjetovi
Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac.
Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i za uklanjanje bradavica. Mažite bradavice mlijekom od stabljika maslačka dok ne otpadnu.
Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, kojeg ponekad nazivaju i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi.
Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.
Maslačak u kulinarstvu
Maslačak je lako dostupna i ukusna samonikla biljka koju uvijek možete brati i jesti tijekom njene sezone.
Možete ga koristiti poput špinata – dodati u salatu, umak, tijesto, rižu, juhu. Možete od njega napraviti zeleni kašasti sok.
Cvjetove maslačka možete pohati ili dodavati salatama, dok neotvorene pupoljke konzervirati poput kapara.
Lišće maslačka najbolje je sakupljati u proljeće, kad još nema gorkog soka.
Cvjetovi se beru za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kad su svi cvjetovi otvoreni.