Prirodni lijekovi od ljekovitog bilja mogu se pripremati u nekoliko oblika :
ČAJ (najčešći oblik)
– ako se priprema od cvjetova ili mekanog mladog lišća, obično se kratko prokuha, poklopi, ukloni s vatre, ostavi tako određeno vrijeme (5 do 15 minuta),zatim se procijedi i pije
– ako je od tvrđeg kožnatog lišća, može se ostaviti duže poklopljeno, ponekad do pola sata ili više, pa se tek tada cijedi
-priprema li se čaj od korijena, treba ga kuhati 10 do 30 minuta ili ga prije kuhanja preko noći namočiti pa tek sutradan kuhati u vodi i piti
Čajevi od ljekovitog bilja ne piju se samo kada je čovjek bolestan ( radi liječenja )već i kad je zdrav kako bi očuvao zdravlje.
TINKTURE ILI KAPLJICE
Ovakav oblik lijeka je prikladan jer se može lako dozirati brojem kapljica. Budući se tinkture dobivaju ekstrakcijom bilja, a takve tvari su netoplive u vodi pa se talože na dnu posude, potrebno ih je prije upotrebe dobro promućkati. Tinkture se obično prave s alkoholom (otprilike 70%-tnim).
SIRUPI – BILJNI SOKOVI
Pripremaju se otapanjem šećera u blago zagrijanoj vodi. Na 16 dijelova šećera dodaje se 10 dijelova vode i 10 % biljne droge ili prokuhanog ili procjeđenog voćnog soka. Zatim se sve zajedno prokuha . Sirupi se mogu dobiti i jednostavnim cjeđenjem svježih biljaka.
LJEKOVITA VINA ( VINA MEDICATA )
Dobivaju se miješanjem tekućih ili otapanjem krutih lijekovitih biljaka u vinu .
Uzimaju se na žlice ili male čaše.
PRAŠAK
Prašak dobivamo mljevenjem, tucanjem i prosijavanjem biljne droge. Na taj način dobivamo grube, polusitne ili sitne praške za vanjsku i unutrašnju upotrebu.
Izradu kapsula, tableta, melema, masti i ostalih pripravaka treba prepustiti stručnom ljekarniku-farmaceutu.
U idućem nastavku saznajte nešto više o koprivi..