U laboratorijima za analizu prehrambenih namirnica detektiraju se nedopušteni pesticidi i druge tvari štetne za zdravlje.
–Ono što je tu bitno da su zapravo metode kojima se to određuje vrlo brze i efikasne jer su to sve potencijalne tvari koje bi mogle ugroziti krajnjeg potrošača – kaže za Danas.hr Marin Svalina, analitičar u laboratoriju za analizu prehrambenih namirnica.
Mnogi građani paze što jedu.
-Ovisi o nama samima, nudi nam se svašta pa moramo izabrati – smatra Marija iz Osijeka. Njezin sugrađanin Željko kaže da godinama kupuje kod iste gospođe pa je siguran da je ekološki proizvedeno.
Iz Agencije za poljoprivredu i hranu poručuju da je hrana u Hrvatskoj sigurna.
-Vrijednosti koje su zakonski propisane su i do sto puta manje nego što je stvarna opasnost za zdravlje ljudi – pojašnjava Brigita Hengl, stručna savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH.
Problem s nedopuštenim pesticidima najčešće se pojavljuje pri uvozu namirnica iz zemalja s drukčijom zakonskom regulativom.
–Takva hrana bude stopirana prilikom ulaska u Europsku uniju – kaže Svalina.
Štetne tvari otkrivene su u kruškama uvezenim iz Turske koje su povučene i uništene. No, inspekcija je primijetila i zabranjeni pesticid kod jednog hrvatskog proizvođača mandarina iz doline Neretve.
-Ovo što dođe do nas informacija preko sustava je odlična stvar, ali bojim se da bi nam mogle neke stvari ispod radara – poručuje Tanja Popović Filipović, voditeljica Centra za edukaciju i informiranje potrošača.
Zato je, poručuje struka, voće i povrće bitno prati ili namakati u vodi sa solju, sodom bikarbonom ili octom.
-I to namakanje bi trebalo trajati otprilike 20 minuta, ali ako nemamo vremena za to ili volju, vrlo je bitno dobro oprati – zaključuje Danijela Periš, specijalistica sigurnosti kvalitete hrane.
Državni inspektorat u ovoj je godini do sada s tržišta opozvao 76 proizvoda, najviše zbog prisutnosti nedopuštenih mikroorganizama, mikotoksina i alergena.