Meteorolog objasnio po čemu je poseban ovaj toplinski val

Meteorolog Bojan Lipovšćak objasnio je u Novom
danu
zbog čega je poseban toplinski val čiji smo vrhunac doživjeli u subotu,
ali i što nas očekuje u narednim danima.

 – Ovaj toplinski val je iz nas. Val koji je
krenuo iz Španjolske, Portugala i Britanije lagano se premještao prema istoku i
došao do naših krajeva,  kaže Lipovšćak za N1 objašnjavajući da je ciklona
vukla topal zrak iz same Sahare pa su zapadni krajevi, koji su joj bliže,
zabilježili i ozbiljne temperaturne rekorde.

  – Imamo registrirane i temperature iznad 40
stupnjeva i u Hrvatskoj, samo te postaje nisu baždarene u DHMZ-u pa to nisu
službene vrijednosti, kaže. Hrvatski rekord je i dalje onaj iz 80-ih, od 42
stupnja.

Na pitanje što nam sada slijedi, Lipovšćak
kaže: 

– Palo je oko pet litara kiše na četvorni metar. To je povezano s hladnom
frontom, s nestabilnim zrakom sjeverno od Alpa. Taj se zrak brzo premještao
preko naših krajeva, praćen jakom grmljavinom i pljuskovima. Pad tempereature
je osam, devet stupnjeva u području koje je zahvaćeno. Interesantno je da nije
išla južnije  od Karlovca. … Ova naša
suša traje od prošle godine. Jesen i zima su bile suhe, bez kiše i snijega. Sad
imamo tri mjeseca bez oborina. Ako ih imamo, onda padne jak pljusak, što je
karakteristika promjene klime. Pljuskovi kod nas poprimaju karakteristike
tropskih pljuskova, ali to je voda koju tlo ne uspije apsorbirati, ona otiče pa
se javljaju poplave u gradovima…

Što se tiče temperature mora, on kaže kako se
Jadran zagrijao više nego što je uobičajeno. 

– Problem je što se zagrijao
kompletan sredozemni bazen,  kaže.

Sutra će biti opet vruće, a u utorak će doći
do kratkog rashlađenja, govori Lipovšćak dodajući da rast temperatura treba
očekivati već u srijedu.

– Idući toplinski val je već na putu, zaključuje i kaže kako se moramo naviknuti na klimatološko “novo normalno”, a
to znači da će temperature biti sve više. 

– Mi ćemo doći u toplu klimu i imati
povremene prodore osvježenja, kaže.

POSLJEDNJE DODANO: