Četvrtu svijeću na splitskom gastroadventskom vijencu
upalili su splitski televizijski novinari, promovirajući mediteranski način
prehrane, uz zaštitu okoliša,
o kojoj on uvelike ovisi.
Suorganizatori su
posebnu pažnju posvetili su konzumiranju leguminoza, kao što su leća, grašak,
proso, bob, grah…
Gastroadventski bogati stol posljednje nedjelje Došašća
pripremili su domaćini, odnosno čak tri ugostiteljska objekta sa splitskog
Šperuna – Konoba Marjan, Dujkin dvor i Trattoria Tinel.
Ivan Božić-Štulić iz Konobe Marjan poručio je kako im
čast sudjelovati u ovakvoj manifestaciji.
–Stari Varoš, kraj je težaka i ribara, a na ovaj način
promoviramo mediteranski način prehrane. U ovom kvartu još uvijek živi običaj
marende. Još uvijek mi svi radimo marende. Jako smo ponosni na ovaj naš trg.
Zahvalili bismo i studentima arhitekture koji su nam osmislili, poručio je Božić
– Štulić.
Jelena Tabak iz Dujkinog dvora dodala je kako
ugostitelje posebno veseli što su u sklopu Adventa na Šperunu gostima
organizirali besplatno razgledavanje Velog Varoša s turističkim vodičima, uz
potporu Turističke zajednice.
-Reakcije građana su nevjerojatne. Ljudi ostanu oduševljeni
koliko tu ima informacija za koje nisu znali. Jela i namirnice koje su se od
davnina koristile za marende, u zadnje vrijeme su sve češće na našim stolovima
– orzoti, bob i sipa, slanutak… Mislim da je to tek početak otkrivanja Velog
Varoša i Šperuna, naglasila je Tabak.
–Naravno da sam ponosna na naše ugostitelje, ponosna sam na
sve turističke djelatnike. Ovo je bila iznimno zahtjevna turistička godina, kao
i Advent. Pratilo nas je ružno vrijeme. Želimo da u narednim danima bude lijepo
vrijeme, da se možemo okupiti, uživati. Svima vama želim prekrasne nadolazeće
dane, da ih provedete u krugu obitelji i da svi naši građani, a posebno
turistički djelatnici pred sobom imaju puno novih ideja koje će našem gradu
donijeti samo boljitak, kazala je Alijana Vukšić, direktorica splitske
Turističke zajednice.
–Svi simboli naše ljubavi ovdje su na jednom mjestu.
Sačuvajmo ljubav i prirodu koju smo naslijedili za buduće naraštaje, poručila
je direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana
Vladović.
Ovogodišnji Gastroadvnet u središte pozornosti stavlja i
alepski bor. Naime, njegovom smolom brtvile su se amfore u kojima su se
transportirale i čuvale namirnice koje se upravo ove godine promoviraju, a koje
su temeljem mediteranske prehrane.
O alepskom boru govorio je ravnatelj Javne ustanove za
upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Splitsko-dalmatinske županije ‘More i
Krš’, Domagoj Lažeta.
–Potječe iz Alepa, iz današnje Sirije i raširio se po
cijelom Mediteranu, on je i jedan od simbola Dalmacije. Stabla alepskog bora
nisu na posebnom glasu kao drvna građa ili ogrjevno drvo. No, već tisućljećima
imamo jedan suživot. Među ostalim, njegove grane su bile korištene za noćni
ribolov na plavu ribu. Moramo primijetiti kako se u zadnje vrijeme alepski bor
prikazuje kao štetočina. Istina je suprotna. On trpi poprilično loše uvjete.
Može rasti na kamenjaru, na posolici, na ogoljenim površinama. On je pionirom
vegetacije. Svojim djelovanjem negostoljubivo tlo pretvara u gostoljubivo na
kojem mogu rasti biljke naše Dalmacije. Možemo spomenuti i njegovog bliskog
rođaka – dalmatinski crni bor. On bolje trpi nedostatak svjetla, raste na višim
nadmorskim visinama. Možemo primijetiti da se nalazi na Šolti, Hvaru, Korčuli,
a njegove najznačajnije šume su na Vidovoj gori koja je zbog toga i proglašena
značajnim krajobrazom’, kazao je Lažeta.
Advent se prvi put ove godine organizira na Šperunu kojeg su
su instalacijom oplemenili studenti arhitekture Sandi Terzić, Marjan Okuka,
Paul Lombardić i Stela Brkić pod mentorskom palicom Ane
Krstulović i Dore Čičmir-Vestić, te idejnog tvorca Luke Mužinića.
-Nadamo se da će se da će i u budućnosti biti omogućeno da
studenti i arhitekti rade pop – up intervencije u gradu. Ovo je jedinstven
slučaj u Hrvatskoj i Europi, rekao je Sandi Terzić jedan od
projektanata prostorne intervencije na Šperunu.
-Bez vas novinara ništa ne bi imalo smisla. Donosite i dalje
svjetlo u grad. Ovo je prilika da i vama netko zahvali, kazala je autorica
projekta, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, zahvalivši svim
partnerima koji projekt prate već 13. godinu.
Prenijevši pozdrave župana Blaženka Bobana, dožupan Stipe
Čogelja, čestitao je autorici na svemu što je postigla u proteklih 13
godina.
–Ovo se itekako uklapa u ono što mi promoviramo, a posebno u
projekt posjetiteljskog centar Skriveni habitati – Skrivena Dalmacija kojeg
realizira naša županija u Dugopolju. Želim čestitati ovim predivnim mladim
ljudima, studentima, učenicima na radu, ugostiteljima koji se bore za našu
turističku i svekoliku ponudu, dodao je Čogelja.
Prema ideji Šime Kovačevića, a pod vodstvom
profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline
izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke
škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari.
Za četvrtu nedjelju, zaključimo, odabrana su vina vinarije Matuško s Pelješca:
–Naše vinograde, kao i vinariju, moguće je pronaći tamo gdje
nam je i srce. Na suncem okupanim padinama Pelješca, točnije u Potomju. Malo
mjesto, velike vinogradarske
i vinarske kulture te
tradicije naš je dom, ali i dom našeg plavca i pošipa, poručili su vinari.