Svečano je otvoreno drugo izdanje međunarodnog
festivala Zinfest 2022., odnosno Festival Crljenka i rođaka koji se slijedeća
tri dana održava u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici.
– Značajna je ovo manifestacija i za naš
cjelokupni turizam, a poglavito za ovo područje, za kaštelanski bazen. Čestitam
vam na upornosti promoviranja priče o Crljenku kaštelanskom, pretku svjetski priznatog
Zinfandela te ćete i dalje imati našu podršku u nastojanjima daljnjeg razvoja
ovakvih događaja koji u fokus stavljaju naš domaći proizvod – među ostalima
naglasio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, koji
je službeno otvorio “Zinfest 2022.”, ujedno i jadranski sajam tradicijskih jela
i vina.
U istom tonu, okupljenim vinarima, izlagačima
te posjetiteljima govorili su i drugi govornici, nižući komplimente na samu
organizaciju događaja u “režiji” Srećka Radnića iz Klastera Zora.
– Imamo se čime podičiti i pozvati naše goste
u Kaštela, a Crljenak je uz ljubavnu priču o Miljenku i Dobrili, trudom vas
vinara, postao pravi mamac za biranje naših sedam Kaštela kao destinacije za dolazak
i odmor, podvukla je Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice Kaštela, što
je sve naglasila još jedna dama na čelu turističke zajednice i to one
regionalne, Splitsko-dalmatinske županije, Ivana Vladović.
– Uz sve prednosti koje nudimo gostima,
posebno me raduje i uključivanje mladih u cijelu gastro-eno priču, referirajući
na sudjelovanje učenika četiri srednje škole koji će tijekom “Zinfesta 2022.”
spremati tradicijska jela.
– Našu pomoć imate, pratimo vas od početka i
dalje ćemo vam biti partner, kazao je gradonačelnik
Kaštela, Denis Ivanović, dok je svojim dolaskom potporu cijelom projektu dao i
dožupan splitskodalmatinski, Stipe Čogelja, dogradonačelnik Solina, Ivica
Rakušić, Josip Matas iz županijskog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu,
Milija Baldić-Lukšić županijska vijećnica Mosta, Mili Novak, predsjednik Matice
hrvatske Kaštela te brojni drugi…
– Top vam je vino, a spiza koju su skuhali
učenici je savršena, pohvaljeni su od strane posjetitelja nakon degustacije i
mladi kuhari.
Naime, učenici drugog razreda Srednje školi
Imotski uz stručnog učitelja kuharstva, Nikolu Draguna, spremili su svinjske medaljone s
pancetom i kaduljom, uz aromatiziranu puru, tj. palentu kao prilog. Dok su
učenici Srednje škole Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira s učiteljicom Marijom
Hell, pripremili orzot sa sušenim rajčicama i plodovima mora, ali i jedan
zanimljivo dobar desert – kremu od crne čokolade i Crljenka kaštelanskog.
Ovo je tek početak trodnevnog događanja u
Marini Kaštela, gdje sve do subote, u 15 sati, vas čekaju degustacije vina
kaštelanskih vinara i njihovih gostiju, kao i uživanje u delicijama,
tradicionalnim jelima.