Zbog svoje iznimne kvalitete te posebnog okusa paški sir, među gurmanima, prepoznat je diljem svijeta. Posebnost paškog sira je u otoku Pagu, njegovoj čudesnoj vegetaciji koja je vrlo oskudna, a opet tako posebna zbog raznog aromatičnog bilja, ali i posolice koju s mora donosi bura tijekom zime… Potvrdile su to i brojne nagrade koje su različiti sirari s otoka Paga osvojili na brojnim natjecanjima i sajmovima. Podsjetimo kako je samo prije mjesec dana Paški sir proglašen najboljim sirom Srednje i Istočne Europe na jubilarnom 20. World Cheese Awards-u u baskijskom gradu San Sebastianu poznatom po svojom gastronomiji i prirodnim ljepotama. Paški sir na tom natjecanju osvojio je Super Gold medalju u kategoriji tvrdi, ovčji sirevi.
– Ovo je najljepši poklon povodom našeg 70. jubileja. Paški sir je još jednom dokazao da je dostojan naći se u društvu najboljih, a paški sirari su ponovno potvrdili svoju vrhunsku kvalitetu i vještinu u sirarstvu. Otok Pag je zaista hrvatska sirarska meka – kazali su tada iz Paške sirane.
Upravo zbog svih gore spomenutih razloga zaživjela je inicijativa da paški sir dobije svoju ulicu u gradu Morskih orgulja i Pozdrava suncu, u Zadru.
Glavešine Grada Zadra prihvatili su ovu inicijativu te najavili kako će i brojni drugi lokalni proizvodi dobiti svoje zasluženo mjesto na Gradskoj tržnici koju očekuje potpuna sanacija, odnosno potpuna promjena izgleda.
Zamišljeno je da tržnica osim mjesta prodaje, postane i mjesto okupljanja ali i mjesto gdje bi se najviše pažnje posvetilo domaćoj, lokalnoj hrani, piću i ostalim proizvodima.
Obzirom da se paški sir sve više i više penje na ljestvici hrvatskog ali i europskog tržišta zahvaljujući svojoj kvaliteti i okusu, nadamo se da će se preuređenjem tržnice, i ostali lokani zadarski proizvodi što bolje prezentiraju van granica tog grada.
I za kraj donosimo vam preporuku Paške sirane koji sir je bolje konzumirati uz pršut i kulen, a koji pak uz čašu dobrog crnog vina.
– Postoji mladi i stari paški sir. Mladi je sir onaj koji je dozrijevao do godine dana, a stari je onaj koji je dozrijevao preko godinu dana. Mladi se prepoznaje po blagom, slankastom okusu i svijetloj boji dok je stari sir pikantan, tvrđi i tamnije je boje. I mladi i stari paški sir su istinski gurmanski užitak. Mladi sir najbolje se konzumira uz dalmatinski pršut ili slavonski kulen, a stari sir je najbolji uz čašu dobrog crnog vina… – preporuča Paška sirana