Jeste li za Čips od raštike?: Poljoprivrednik iz Vinjana Donjih pokraj Imotskog osmislio vrlo zdravu grickalicu!

Nedavno je na naše tržište stigao jedinstveni, vrlo
zdravi proizvod i od tada, samo slušamo i čitamo o njemu. Taj poseban proizvod
je čips od raštike – volja vas slani ili s paprikom!

Dalmacija News razgovarala je s Teom Klapirićem, poljoprivrenikom iz Vinjana Donjih pokraj Imotskog
koji sa svojom obitelji vodi OPG „Klapirić“ te između ostalog, priozvodi  i čips od raštike…

– Već godinama sadim i prodajem raštiku. Krenuo sam s 12 tisuća sadnica, a danas ih uzgajam
više od 20 tisuća.
 Raštika
se bere do nove godine, iako joj  led ne može
ništa, ona nakon nove više ne raste. Ima puno malih listova i kao takvi dobri
su za čips. Kad imate toga puno, onda vam zgodno padne na pamet što bi se moglo
dalje napraviti s tim. – kaže nam Klapirić.

Klapiriću su trebali mjeseci da dođe do komplentog
proizvoda, a uz pomoć Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu stigli su do
konačnog recepta, odnosno proizvoda kojeg se može proizvoditi.

– Procedura pravljenja je dugotrajna. Raštika se dehidrira i
stavljaju se određeni začini, dozvolit ćete da to ostane moja tajna. Zaista
nije neka mudrolija, ali oni koji to žele nek se malo potrude sami da dođu do
prihvatljive recepture. I meni su trebali mjeseci. Bitno je da je raštika
hrskava, dobro osušena i zelena. Opet kažem, nije neka mudrolija, ali ipak se
treba malo pomučiti. – kaže.

Prije puštanja proizvoda u prodaju, bilo je potrebno  zadovoljiti određene kriterije.

– Bilo je potrebno odraditi analizu u Zavodu za javno
zdravstvo pa su se tako iznenadili da raštika osim ugljikohidrata,
vlakana,  ima i 15 posto bjelanjčevina,
pa čak i 13 posto šećera. – kaže nam Klapirić.

I oni koji paze na linije, ne bi trebali izbjegavati ovaj
jedinstveni čips jer i nakon dehidriranja raštike, koji je jedan od koraka
pravljenja čipsa, sve one prvotne blagodati ostaju u njoj!

Kako je čips
prepoznat na tržištu?

– On nikada neće biti kao čips od krumpira, ali prepoznat je
kao jako zdrava namirnica te prodaja jako dobro ide. Neću se ja na ovome
obogatiti, ali prozvod kao takav je jako zanimljiv i jedinstven tako da
nastavljamo s tim raditi.

Imate li u planu
stvaranje nekog novog zanimljivog proizvoda od povrća?

– Za sada ostajemo na čipsu od raštike te ove godine ide u
ekološku proizvodnju, a samim tim puno bolje će se prodavati. Raštika je je
biljka koja nije zahtjevna i jednostavno ju je ekološki proizvesti . Dakle, za
sada se ide u ekološku proizvodnju koja traje godinu, dvije.  A što će pasti na pamet, nikad se ne zna –
pomalo! – zaključio je Klapirić.

Čips od raštike možete kupiti ovdje, a u ponudi je slani i
od paprike! 

POSLJEDNJE DODANO: