Fritule se najčešće u Dalmaciji pripremaju
u vrijeme Božića, ali ako ste se ikada zatekli u Splitu na Badnjak onda
zasigurno znate da se toga dana ulicama najlipšeg grada na svitu šire dva
jedinstvena mirisa – miris bakalara i miris dalmatinskih fritula.
Već godinama, tradicionalno, na
Prokurativama se održava i „Prvenstvo svita u fritulama“ što zasigurno govori o
tome koliko se zapravo ta poslastica ukorijenila u splitsku baštinu kada je o
delicijama riječ.
Isprobajte ovaj recept
Puno je recepata za ovu omiljenu slasticu,
a ovoga puta naš portal donosi vam isprobani recept za najbolje, mekane i
slasne fritule.
Potrebni sastojci:
400 grama brašna
2 jogurta (tekuća)
3 jaja
80 grama šećera
malo burbon vanilije
naribana korica limuna i naranče
prašak za pecivo
2 žlice rakije
malo soli
jedna naribana jabuka
grožđice (po želji)
šećer u prahu (za posipanje)
U ovom receptu nema kvasca jer su ga
zamijenili jogurt i prašak za pecivo. Korica limuna i naranče dodaje se zbog
arome dok se naribana jabuka, koju nećete ni osjetiti u njima, dodaje zbog
mekoće koja traje čak i sutradan kada su hladne. U
smjesu se tradicionalno dodaje i malo rakije koja osim što fritulama
daje posebnu aromu, sprječava suvišno upijanje ulja budući se one prže u
dubokom ulju dok se šećer vanilija dodaje zbog slađeg okusa, kao i grožđice..
A možda najbolja stvar kod fritula je to, što su neodoljivo dopadljivog
loptastog oblika i mogu se poslužiti kao odličan finger food.